En el marc dels Projectes Singulars, l’àrea d’inserció laboral de LaFACT, realitza diferents projectes que tenen per objectiu millorar l’ocupabilitat i les competències professionals per a la inserció en el mercat de treball de persones joves amb discapacitat intel·lectual, trastorn de l’espectre autista i derivades de salut mental, no ocupades i no integrades en els sistemes d’educació o formació.

A qui s’adreça el programa?
El programa està adreçat a joves entre 16 i 29 anys, inscrits/es com a demandants d’ocupació al SOC, beneficiaris/àries de Garantia Juvenil, i que disposin de certificat de discapacitat amb un diagnòstic de discapacitat intel·lectual, trastorn de l’espectre autista i/o trastorn mental, reconegut pels òrgans oficials de la Generalitat de Catalunya; o bé disposin d’informe facultatiu que l’acrediti.

Aquesta actuació està promoguda i impulsada pel Servei Públic d’Ocupació de Catalunya amb fons rebuts del Servei Públic d’Ocupació Estatal (SEPE).

 

El programa de formació d’oferta en àrees prioritàries (FOAP) ofereix a les persones treballadores, preferentment en situació d’atur i demandants d’ocupació, una formació d’acord amb el seu potencial i adaptada a les necessitats del mercat de treball.

L’objectiu del programa és afavorir la productivitat i la competitivitat de les empreses mitjançant una formació personalitzada subvencionada, així com la qualificació i promoció de les persones treballadores.

A qui s’adreça el programa?
El programa està adreçat a persones majors de 16 anys, en situació d’atur i demandants d’ocupació que disposin del certificat de discapacitat amb un diagnòstic de discapacitat intel·lectual, trastorn de l’espectre autista i/o trastorn mental, reconegut pels òrgans oficials de la Generalitat de Catalunya: o bé disposin d’informe facultatiu que l’acrediti.

Quina formació oferim?
Formació per l’obtenció d’un certificat de professionalitat en jardineria, neteja, comerç i magatzem.

Totes les formacions inclouen pràctiques no laborals en empreses.

 

En el marc de la convocatòria ordinària de subvencions a entitats de l’àmbit de les polítiques socials del Departament de Drets Socials de la Generalitat de Catalunya, l’àrea d’inserció de LaFACT desenvolupa 4 projectes que milloren la qualitat de vida de les persones amb discapacitat intel·lectual:

 

  • ENXARXA’T: fomenta el voluntariat a la població jove i gent gran i sensibilitza sobre els beneficis de l’acció voluntària per aconseguir una societat equitativa, compromesa i inclusiva. Aquestes accions permeten també captar, incorporar, formar i apoderar noves persones voluntàries al projecte de l’entitat per acompanyar les persones amb discapacitat a gaudir d’un oci inclusiu i participatiu.

 

  • ACTIVA’T: segueix el paradigma d’Envelliment Actiu de l’OMS, centrant-se en millorar oportunitats de participació comunitària, interacció social i promoció de la salut durant la transició a la jubilació de persones amb discapacitat intel·lectual i majors de 60 anys, per tal de millorar la qualitat de vida en aquesta nova etapa, evitant, a més, la soledat no desitjada.

 

  • FLEXIBILITZACIÓ: projecte pilot que flexibilitza la intensitat del suport de 21 places d’atenció diürna per atendre a un total de 38 persones amb discapacitat intel·lectual amb una planificació d’atenció a 1/3, 2/3 o 3/3 segons l’anamnesi de necessitats, etapa de l’itinerari de vida i voluntats de la persona participant i el seu entorn referent, amb una orientació de les accions i activitats a realitzar vinculades directament a la participació comunitària i/o itinerari laboral segons el moment vital.

 

  • AcompanyaMENT: proporciona atenció terapèutica a 45 persones treballadores amb discapacitat intel·lectual i ofereix atenció i acompanyament als recursos especialitzats, garantint una correcta integració laboral i social.

 

Convocatòria general d’ajudes per a projectes dirigits a persones amb discapacitat

En el marc de la convocatòria general d’ajudes per a projectes dirigits a persones amb discapacitat, al 2023 la Fundación ONCE va atorgar una subvenció a l’àrea d’inserció de LaFACT per valor de 70.000€, sobre un pressupost d’1.637.852€ per a la transformació interior d’un espai de 1600 m2 situat a la planta semisoterrània de l’edifici, actualment destinat a magatzem i zona polivalent, és un espai adequat per a l’atenció diürna de persones amb discapacitat. En aquest sentit, s’habiliten nous espais-taller, o unitats de convivència, amb sortida a l’exterior i espais de relaxació, junt amb un conjunt de sales de reunions per l’atenció individualitzada i sala TIC. Aquests espais es doten de: sistema de ventilació eficient per garantir la màxima qualitat de l’aire, nou grup de lavabos, renovació de la il·luminació interior a base lluminàries LED i millora de la eficiència energètica.

 

Convocatòria de subvencions del Departament de Drets Socials en el marc del Pla de recuperació, transformació i resiliència, finançat per la Unió Europea mitjançant el programa Next Generation EU.

En el marc del Pla de recuperació, transformació i resiliència, finançat per la Unió Europea mitjançant el programa Next Generation EU, el Departament de Drets Socials ha concedit una subvenció a l’àrea d’inserció de LaFACT per a finançar parcialment la remodelació i millora dels espais del servei d’atenció diürna.

El projecte està vinculat a la Línia 1 de subvencions i permet la remodelació dels espais i l’adquisició d’equipament per a 200 places del Servei de Teràpia Ocupacional i el Servei Ocupacional d’Inserció.

 

Serveis integrals d’orientació, acompanyament i suport a la inserció de persones amb discapacitat o trastorn de salut mental.

L’àrea d’inserció laboral de LaFACT ha rebut una subvenció pública per part del Departament d’Empresa i Treball amb el cofinançament del Fons Social Europeu per desenvolupar aquest servei.
Aquest servei s’ofereix a Terrassa (c/Campiones Olímpiques, 36) i a Sant Cugat (c/Doctor Murillo, 12).

A qui es dirigeix?

A persones majors de 16 anys, que disposin del certificat de discapacitat intel·lectual, trastorn de la salut mental o capacitat intel·lectual límit, reconegut pels òrgans oficials de la Generalitat de Catalunya, i que tinguin especials dificultats per a la incorporació al mercat de treball.

Demandants d’ocupació inscrits en el Servei d’Ocupació de Catalunya (SOC), o bé persones en actiu que es troben en fase de seguiment i que reben l’acompanyament d’una metodologia de Treball amb Suport.

A empreses sensibilitzades entorn la contractació de persones amb especials dificultats d’inserció.

Quin objectiu tenim?

Acompanyar en l’itinerari d’inserció a un total de 90 persones.

Durada del programa

De l’1 de juliol de 2024 fins el 30 d’abril de 2025.

Què fem?

El conjunt d’actuacions previstes en el marc del programa SIOAS són:

Formació tècnico-professional en l’especialitat administrativa.

Sessions de motivació i detecció d’interessos, necessitats i projecció de futur de la persona participant.

Sessions d’orientació i informació per a la recerca de treball.

Tutories individualitzades.

Accions formatives per a la millora de competències, tant transversals com tècnico-professionals, orientades a millorar la capacitat professional.

Visites per conèixer l’entorn productiu, així com diferents perfils professionals.

Accions de prospecció per a la realització de pràctiques professionals no laborals, així com per al foment d’una contractació efectiva.

Seguiment de les insercions mitjançant metodologia del Treball amb Suport.

Acompanyament psicosocial de la persona per garantir un procés d’èxit.

Què aporta ser una empresa inclusiva?

Compliment de la Llei General de la Discapacitat.

Contribueix a la política de RSC.

Possibilitat d’incentius fiscals.

Incrementar el sentiment de pertinença a l’empresa.

Afavoreix la imatge i reputació.

Influència positiva a l’ambient laboral.

Creix la creativitat i la innovació dins l’equip.

Contribueix a la millora de la societat.

 

Equips Multidisciplinaris de Suport (EMS)

Subvencions  per a l’acompanyament especialitzat i el suport sociolaboral de persones amb discapacitat dels centres especials de treball (Equip multidisciplinari de suport, (EMS)).

“Aquesta actuació està impulsada i subvencionada pel Departament d’Empresa i Treball, i finançada al 100% pels fons REACT-UE com a part de la resposta de la Unió Europea a la pandèmia de la COVID-19”.

 

Subvencions a centres especials de treball per a actuacions sobre llocs de treball ocupats per persones amb discapacitat, de foment de la integració laboral de persones amb discapacitat contractades en centres especials de treball, per a l’any 2023 (Resolució EMT/4124/2022, de 23 de desembre).

El Centre Especial de Treball te per objecte fomentar la inclusió activa mitjançant actuacions de promoció de la igualtat d’oportunitats, la no discriminació i la millora de l’ocupabilitat de més de 200 persones amb discapacitat intel·lectual.

Aquesta actuació està impulsada i subvencionada pel Departament d’Empresa i Treball, i finançada al 100% pel fons REACT-UE com a part de la resposta de la Unió Europea a la pandèmia de la COVID-19.

 

Punt d’Informació i Orientació (PIO) del servei d’Acreditació de competències professionals.

L’obtenció d’un certificat d’acreditació de competències professionals facilita el desenvolupament professional i personal perquè millora el currículum i les possibilitats de trobar feina i, per tant, incrementa les possibilitats de mobilitat laboral.

En concret, per a millorar el desenvolupament professional de les persones amb discapacitat intel·lectual, LaFACT forma part de la Xarxa Del Sistema FPCAT com a punt d’informació / orientació del servei d’Acreditació de competències professionals.

Amb aquest objectiu disposem de professionals que informen i orienten les persones usuàries sobre el procediment d’acreditació de competències professionals i, en cas necessari, les ajuden a emplenar i presentar la sol·licitud d’inscripció.

Per a rebre informació:
Correu electrònic: suport48@lafact.cat
Telèfon: 663 51 15 67