LaFACT i BBVA presenten el programa de digitalització ‘Trencant la bretxa digital’
Es tracta d’un projecte per formar en competències digitals a les persones majors de 60 anys impulsat per LaFACT amb el suport de BBVA.
LaFACT Zona 60 ha presentat avui els resultats de la primera edició del programa de digitalització ‘Trencant la bretxa digital’ i reemprèn el projecte amb una nova edició que ha començat aquest mes de juny.
Aquesta iniciativa, que compta amb el suport de BBVA, durant el 2024 ha format 303 persones majors de 60 anys en l’ús de les tecnologies digitals, s’ha consolidat com una eina clau per combatre la bretxa digital i promoure la inclusió tecnològica i la participació activa de la gent gran en la societat. Amb el curs del 2024 finalitzat, i com a continuació d’aquest èxit, el projecte ‘Trencant la bretxa digital’ s’ha reprès aquest juny de 2025.
LaFACT Zona 60 acompanya les persones que volen formar part de la societat i participar-hi de manera activa, encoratjant-les a construir el seu propi estil de vida i decidir com viure i ocupar el seu temps. L’objectiu és facilitar l’accés i ús de les noves tecnologies, donar eines per participar activament a la ‘societat digital’, i permetre realitzar gestions i tràmits en línia de manera segura i independent. Així mateix, s’ensenyen estratègies per evitar els riscos associats a l’ús de noves tecnologies i internet. LaFACT cerca amb aquestes iniciatives afavorir la reducció de la bretxa digital, fomentar la inclusió i la participació activa de les persones de més edat en l’entorn digital, i combatre l’aïllament social.
‘Trencar la bretxa digital és garantir drets, autonomia i inclusió, i és una qüestió de drets i igualtat d’oportunitats. A Zona 60 continuarem treballant amb compromís perquè totes les persones puguin formar part, amb plena confiança, del món digital d’avui i perquè cap persona gran quedi enrere’, explica Laura Caravaca, directora de LaFACT Zona 60.
Andrés Cabello, director de la Zona Vallès Occidental de BBVA ha afirmat que ‘avui més que mai, l’alfabetització digital és una necessitat en tots els àmbits, perquè la bretxa digital no es limita a l’accés a la tecnologia, sinó que inclou la capacitat d’utilitzar-la de manera efectiva i segura. Des de BBVA, ens sentim molt propers a LaFACT i volem col·laborar en projectes que, com aquest, tenen un impacte positiu en la vida de les persones’.
Resultats Destacats del 2024
Durant el període comprès entre el 5 de juny i l’11 de desembre de 2024, un total de 303 persones han participat en els tallers monogràfics de digitalització del programa ‘Trencant la bretxa digital’. El programa s’ha dividit en quatre mòduls temàtics, dissenyats per ser accessibles, participatius, adaptats al ritme dels participants i sense requerir coneixements previs d’informàtica.
Els mòduls impartits i el nombre de participants van ser:
- Mòdul 1: Introducció a les TIC i configuració de telèfons intel·ligents (64 participants)
- Mòdul 2: Ciberseguretat (76 participants)
- Mòdul 3: Aplicacions mòbils (87 participants)
- Mòdul 4: Xarxes socials (76 participants.)
Les places eren limitades a 20 persones per grup i s’han fet 20 sessions en total per acollir a tota la demanda.
Impacte Transformador en la Qualitat de Vida
El programa ha generat una millora real i tangible en la vida dels participants. Els principals impactes observats inclouen:
- Millora de la qualitat de vida i l’augment de l’autonomia personal.
- Reducció de l’aïllament social.
- Accés a nous serveis i oportunitats, així com la possibilitat de realitzar gestions i tràmits digitals de manera segura i independent.
- Major participació activa en la societat digital.
‘Amb aquest programa no només aprenen a utilitzar un telèfon o una aplicació: aprenen a comunicar-se amb els seus nets, a demanar hora al CAP, a fer gestions bancàries, i sobretot, a guanyar confiança i independència’, explica Laura Caravaca, directora de LaFACT Zona 60.
Avaluació Contínua i Novetats per al 2025
LaFACT Zona 60 duu a terme una avaluació continuada a cada sessió mitjançant la participació i exercicis pràctics. Es recullen enquestes de satisfacció en línia després de cada sessió per a la millora contínua. Aquest feedback constant ha permès adaptar els continguts, el ritme i els recursos a les necessitats reals de les persones participants obtenint així una valoració global del programa molt positiva i una participació activa en totes les sessions.
Amb la mirada posada en l’actualització dels continguts i les necessitats actuals de la gent gran, la segona edició del programa Trencant la bretxa digital incorpora quatre noves sessions temàtiques:
- Posa a punt el teu mòbil: configuració, actualitzacions, neteja i seguretat.
- Apps útils per al teu dia a dia: transport, salut, receptes mèdiques, banca, compres.
- WhatsApp i comunicació digital avançada: àudios, grups, llistes de difusió, trucades i videotrucades.
- Novetats tecnològiques: intel·ligència artificial (IA), dispositius intel·ligents, assistents de veu, domòtica.
Les sessions es mantindran en format presencial, amb un enfocament pràctic, materials didàctics, guies pas a pas i acompanyament individualitzat, garantint un ritme adaptat a cada participant. L’objectiu per al 2025 és consolidar l’aprenentatge i posar el focus en l’ús pràctic i avançat de les eines digitals.
Després de les intervencions, hem tingut l’oportunitat de veure la dinàmica de les sessions, ja que a la mateixa hora s’estava impartint el programa a l’Aula Magna.
Sobre LaFACT Zona 60
LaFACT Zona 60 és un projecte de LaFACT, Factoria Social de Terrassa. Des de LaFACT Zona 60 s’afavoreix que les persones de més de 60 anys creixin en habilitats socials i se les acompanya a l’assoliment del benestar físic, social, emocional i digital. En aquest sentit, es pretén que les persones tinguin una vida plena, amb qualitat i compromesa amb la resta de membres de la seva ciutat.

