FUNDACIÓ ESPECIAL LaFACT I FUNDACIÓ LaFACT FACTORIA SOCIAL DE TERRASSA
- INTRODUCCIÓ
- Article 1. Àmbit d’aplicació.
- Article 2. Definicions.
- Article 3. Competencia per decidir la selecció i gestió de les inversions temporals.
- Article 4. Principis rectors per a la selecció i gestió de les inversions temporals.
- Article 5. Gestió de les inversions.
- Article 6. Transparència informativa.
- Article 7. Entrada en vigor.
INTRODUCCIÓ
La disposició addicional cinquena de la Llei del Mercat de Valors, text refós aprovat pel Reial Decret Legislatiu 4/2015, d3 23 de desembre, estableix que la Comissió Nacional del Mercat de Valors, el Banc d’Espanya i el Ministeri d’Economia, cadascun en l’àmbit de la seva supervisió, aprovaran codis de conducta que continguin les regles específiques a les que s’hauran d’ajustar les inversions financeres temporals que facin les fundacions, establiments, institucions i associacions sense afany de lucre, col·legis professional, fons de promoció d’ocupació, mútues d’assegurances, mutualitats de previsió social, mútues col·laboradores de la Seguretat Social i, en el seu cas, la resta d’entitats subjectes a tipus reduïts de l’Impost sobre Societats.
En desenvolupament d’aquest mandat, el 20 de novembre de 2003 el Consell de la Comissió Nacional del Mercat de Valors va adoptar un acord pel qual es va aprovar el contingut mínim del Codi de conducte per a les fundacions i altres entitats sense ànim de lucre.
Transcorreguts més de 15 anys des de l’aprovació del codi de conducta esmentat, un període en el que s’han produït canvis normatius i en el funcionament dels mercats molt rellevants en diversos aspectes, àdhuc els que han afectat a la normativa comptable, es va considerar raonable procedir a la seva actualització i, amb aquest objectiu, el Consell de la Comissió Nacional del Mercat de Valors, en la reunió del dia 20 de febrer de 2019, va aprovar un nou codi de conducte relatiu a les inversions de les entitats sense afany de lucre que substitueixi a l’aprovat pel propi Consell l’any 2003.
Atenent a la modificació en el marc regulador indicat, es fa necessari procedir a l’aprovació d’un nou Codi de conducta per a la realització d’inversions financeres de la Fundació Especial LaFACT i de la Fundació LaFACT Factoria Social de Terrassa, en el qual es recullin i desenvolupin les normes i principis per a la realització d’aquest tipus d’inversions, de conformitat amb el que disposa l’esmentat acord del Consell de la Comissió Nacional del Mercat de Valors de 20 de febrer de 2019.
Article 1. Àmbit d’aplicació
- El present Codi de conducta s’aplicarà a les inversions temporals en valors mobiliaris i instruments financers, d’acord amb la definició que se’n fa a l’article 2 següent.
- El compliment de les disposicions d’aquest Codi de conducta s’entén sense perjudici de les obligacions de control de la gestió econòmica que correspongui al protectorat en virtut del que estableix l’article 333-7 i següents de la Llei 4/2008, de 24 d’abril, del llibre tercer del Codi civil de Catalunya, relatiu a les persones jurídiques, o norma que la substitueixi.
Article 2. Definicions
A l’efecte d’aquest Codi de conducta s’entén per:
- Inversions temporals: qualsevol inversió en algun dels instruments financers regulats a la Llei del Mercat de Valors a excepció de:
- Inversions subjectes a restriccions a la lliure disposició per virtut de títol fundacional, els estatuts de l’entitat o de la normativa d’aplicació
- La part del patrimoni de l’entitat que provingui d’aportacions efectuades pel fundador, donats o associats amb subjecció a requisits de no disposició o amb vocació de permanència
- Valors mobiliaris i instruments financers: els compresos a l’Annex d’Instruments financers de la Llei del Mercat de Valors, al que remet el seu article 2.
Article 3. Competència per decidir la selecció i gestió de les inversions temporals.
Corresponen al Patronat de la Fundació les decisions corresponents a les inversions financeres temporals que pugui efectuar l’entitat.
La Comissió Econòmica del Patronat podrà anticipar la decisió d’inversions o desinversions financeres temporals, sempre que es respectin els sis principis rectors desenvolupats en l’article 4. La seva decisió serà referendada pel ple del Patronat en el transcurs de la seva reunió ordinària més immediata.
El Patronat i la Comissió Econòmica, podran comptar amb el suport tècnic, intern o extern, d’acord amb el que s’estableix a l’article 4.
Article 4. Principis rectors per a la selecció i gestió de les inversions temporals.
La Fundació es guiarà en la selecció i gestió de les seves inversions temporals pels següents principis rectors:
a) Principi de coherència, que implica que l’estratègia d’inversió haurà de ser coherent amb el perfil i durada dels passius i les previsions de tresoreria.
b) Principi de liquiditat, que suposa tenir en compte la possibilitat de transformar els instruments financers en diners, a un cost raonable atenent a les circumstàncies del mercat en cada moment. A aquests efectes, es consideren apropiades les inversions en valors negociats en mercats reguladors o sistemes multilaterals de negociació i la inversió en institucions d’inversió col·lectiva amb reemborsament diari harmonitzades a nivell europeu (UCITS) o equivalents
c) Principi de diversificació, que exigeix invertir en diferents instruments financers entre els oferts per entitats financeres de reconegut prestigi nacional o internacional. En la mesura que ho aconselli el volum de la inversió i les circumstàncies del mercat, les inversions temporals es realitzaran en diverses entitats emissores i entre instruments financers de diferent naturalesa.
d) Principi de preservació del capital, pel qual es consideraran inapropiades la realització d’operacions palanquejades o adreçades exclusivament a obtenir guanys en el curt termini. A títol d’exemple es consideren operacions inapropiades les següents:
Operacions intradia.
Operacions en els mercats de derivats que no responguin a una finalitat de cobertura de riscos.
Operacions el resultat final de les quals vingui condicionada per la rendibilitat d’un producte del mercat de derivats
Vendes en curt que no responguin a una finalitat de cobertura de riscos.
Contractes financers per diferències.
Qualsevol altra de naturalesa anàloga.
e) Principi ètic. Les inversions hauran de ser coherents amb els criteris ètics i valors de la Fundació.
f) Principi de suficiència. El Patronat haurà d’acreditar de forma expressa l’assessorament d’almenys dos patrons amb coneixements i experiència suficients per prendre les decisions d’inversió o de desinversió. Alternativament, podran contractar l’assessorament professional de tercers que, al seu parer, ofereixin suficients garanties de competència professional i independència, i que no es trobin afectats per conflictes d’interès.
Article 5. Gestió de les inversions.
La gestió i administració de las inversions financeres temporals objecte d’aquest codi, s’ha d’efectuar pel procediment següent:
- Execució de les ordres d’inversió: Correspon al president, o, director gerent de la Fundació, l’execució de les ordres d’inversió, siguin compres, subscripcions, vendes o reemborsaments, prèviament acordades pel Patronat.
- Gestió: La gestió de les inversions s’efectuarà a través d’intermediaris del sistema financer amb solvència i seguretat acreditades.
- Documentació de les operacions: Totes les operacions sotmeses al present Codi, seran documentades per qui executi les mateixes, i han d’incloure una fitxa per operació o grup homogeni d’operacions, que inclouran una valoració global de l’operació, una referència a les condicions del mercat i dels tipus d’interès.
Article 6. Transparència informativa.
- El Patronat de la Fundació, ha d’aprovar un informe anual de seguiment del grau de compliment d’aquest Codi de conducta.
- Aquest informe haurà d’incloure obligatòriament els apartats següents, amb aquest ordre i referència:
a) Un informe de tresoreria aprovat pel Patronat en el mateix moment que els pressupostos i les inversions previstes de l’any, on s’especifiqui:
a.1) Els nivells previstos de tresoreria durant l’exercici, desglossant mensualment la generació de caixa per les activitats ordinàries, l’ús de tresoreria pel pagament d’inversions, l’ús de tresoreria per la devolució de préstecs a llarg termini i l’ús previst o possible de les facilitats puntuals de crèdit tipus descompte d’efectes o similars.
a.2) Les decisions d’inversions o desinversions financeres a prendre durant l’any en funció del pla de tresoreria anterior a fi i efecte d’optimitzar el cost financer.
a.3) La conveniència d’utilitzar línies de finançament a llarg termini per cobrir inversions rellevants amb un període de recuperació superior als tres anys.
a.4) Si s’escau, la política d’inversions i desinversions financeres a prendre per generar les plusvàlues previstes en el pressupost.
a.5) En tot cas, la política d’Inversions i desinversions financers previstes durant l’exercici i el seu motiu i oportunitat.
b) Un seguiment trimestral de l’informe anterior, on es faci constar el seu compliment o si és el cas les modificacions o canvis aprovats pel Patronat
c) Un detall de totes les posicions financeres temporals a principi d’any, amb justificació de totes les decisions d’inversió i desinversió preses durant l’exercici. Fent esment de l’intermediari financer utilitzat per les compres, vendes i custodia dels valors. Les posicions financeres temporals actualitzades a trenta-un de desembre de dos mil vint-i-quatre es fan constar en el document que s’adjunta al present document com a ANNEX I.
d) Un explicació detallada del grau de compliment dels sis principis rectors definits en el punt 4 d’aquest codi, especialment en tot el que fa referència al punt 4 d) relatiu al principi de preservació del capital.
- Aquest informe inclourà obligatòriament la transcripció literal del les actes on es reflecteixin totes les decisions corresponents preses pel Patronat
- L’Informe anual de seguiment serà enviat al Protectorat en les condicions legals i estatutàries previstes en cada moment i, en qualsevol cas, serà inclòs en la Memòria de cada exercici.
- En tot cas, la Fundació publicarà a la seva pàgina web aquest Codi de conducta i l’Informe anual de seguiment.
Article 7. Entrada en vigor.
El Patronat de la *FUNDACIÓ, reunit en sessió ordinària en data 17 de febrer de 2025, aprova el present Codi de Conducta per a la realització d’Inversions Financeres Temporals.
Els principis i directrius contingudes en aquest Codi de Conducta començaran a aplicar-se en l’exercici 2025.
ANNEX I
En el moment de l’entrada en vigor d’aquest codi de conducta, el Patronat és coneixedor i ratifica les inversions financeres següents (: dades actualitzades a trenta-un de desembre de dos mil vint-i-quatre)
- Renda Variable Espanyola
-B.Santander. 190.460€
-Dia 117€
-Enagas 15.550€
-Red Eléctrica. 29.700€
-Telefónica 4.563€
2. Renda Variable Internacional
-Fidelity Global Technology LU1213836080 404.413€
-Pictet Security LU0650148827 62.635€
-BGF World Health LU 0171307068 276.320€
-FF Global Technology LU1841614867 333.193€
3. Cartera Gestionada BBVA 877.317€
4. Bons de l’Estat 400.000€ (valor mercat 388.483€)
5. Us.Credit LU1431484085 112.318€
6. Préstec Participatiu PENSIUM 521.793€
TOTAL 3.216.863€